włoska restauracja w centrum Krakowa

Bardzo dobrą wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki idealnie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w największym stopniu dobre? Zwykle jest tak, że najprawidłowiej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o należytej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest dużo przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak także Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, w związku z tym zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu odpowiedniego jako o okazji do tego, by spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Co więcej lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*